Kysané zelí patří mnohdy mezi opomíjenou potravinu, která má velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Jedná se o účinné probiotikum. S čím vším nám pomůže?
Vitaminu C je v něm jako v citronu nebo pomeranči, a přitom stojí jen pár korun. V kysaném zelí je ho dokonce víc než v syrovém. Podle studií prováděných ve Finsku je kysané zelí dobrou a levnou prevencí před vznikem rakoviny jater...
Nejlepší kysané zelí se letos na moravsko-slovenském pomezí podařilo doma vyrobit Martě Šimkové z Bílovic. Její tajná receptura porazila všech 176 konkurentů a z prestižní sousedské soutěže O nejlepší kysané zelé na Slovácku...
Správné kysané zelí má obsahovat jen zelí, sůl a kmín, případně další koření. Výrobky prodávané pod tímto názvem ale často obsahují navíc vodu, ocet nebo i cukr! Ty »čerstvé« jsou pak často chemicky konzervované a ty, co...
Zelí – jedna z nejobyčejnějších potravin a přitom obrovská zásobárna vitamínu C a vlákniny. „Céčko“ má ve větší míře bílé zelí, to červené zase obsahuje provitamin A, draslík, železo i selen. Na podzim a v zimě by...
Kdo nikdy neochutnal kysané zelí? V různých podobách je známé prakticky po celém světě a tradiční pochoutkou je i u nás. Doslova nezbytností bylo pro námořníky při zaoceánských plavbách – je totiž geniálně prostou...
Tvoří nedílnou součást klasické české gastronomické trojkombinace. Zelí, které doplňuje vepřové maso a knedlík. V sobotu hrálo v Blatničce na Hodonínsku sólový part. Obec zažila „Košt o najlepší kysané zelé na Slovácku...
Kobzole (brambory) a zelé, živobytí celé, říkali naši předkové! Takový jídelníček by nám sice asi dnes přišel chudý, ale to nemění nic na tom, že kysané zelí je geniální zásobárnou vitaminu C a v zimě bude k nezaplacení...
Kysané zelí považujeme už od pradávna za zdravou potravinu a přirozený zdroj vitamínu C a bakterií mléčného kvašení. Chemická konzervace a sterilace jeho vlastnosti mění. Časopis dTest otestoval 14 výrobků a zjistil, že některé...
Zejména teď v zimě je báječnou zásobárnou vitaminu C a dalších prospěšných látek. Dá se snadno skladovat, můžeme si ho dát do salátu, k bramboráku nebo k masu. Kysané zelí milovaly už naše babičky a česká kuchyně se bez...
Kvašená zelenina dnes zažívá boom na celém světě a u nás je touto super potravinou hlavně kysané zelí. Jde nejen o vitaminovou bombu, což se v zimě obzvlášť hodí, ale také infuzi bakterií mléčného kvašení do našich střev.
Kysané zelí nechybělo v žádné domácnosti našich předků a jeho moci využívali obzvlášť v zimě. Jeho účinky na zdraví jsou vědecky prokázané, a proto se opět vrací do našich kuchyní. Prozradíme, proč je tak zázračné.
Nejlepší domácí kysané zelí na Slovácku nakládá Pavel Hála z Veselí nad Moravou. Otec reprezentačního kanoisty porazil se svým vzorkem na prestižním 11. ročníku koštu zelí v Kuželově všech 130 konkurentů.
Už máte naloženo? Kysané zelí v zimě představuje skvělý zdroj vitaminů i vlákniny. Uložené v chladném sklepě výdrží v soudku, pokud se tedy nesní, až do příští sezóny! Jana Riebe z jihočeského Tálína poradí, jak na...
Už máte naloženo? Kysané zelí v zimě představuje skvělý zdroj vitaminů i vlákniny. Uložené v chladném sklepě výdrží v soudku, pokud se tedy nesní, až do příští sezóny! Jana Riebe z jihočeského Tálína poradí, jak na...
Už podesáté se v Blatničce na Hodonínsku sešli na koštu všichni milovníci domácího poctivě připraveného kysaného zelí ze Slovácka. Pro většinu lahůdka a životabudič, který nesmí chybět na jídelníčku. Vítěz, jehož...
Polévka ze zelí je oblíbená především v zemích střední a východní Evropy. V Německu se jí říká krautsuppe, v Rusku ji znají jako šči a na Ukrajině jako kapusňak. Není se čemu divit: kysané zelí je totiž zdrojem mnoha...
Jsou jediní v Evropě, kde ještě vyrábí kysané zelí v modřínových kádích. Ve vyhláčené křimické zelárně v Plzni ctí tradice. Už více jak 100 let dělají zelí stejně a to šlapáním. Má tak stále chuť jako za dob...
Výborně chutná a ještě umí udělat tuze dobře našemu organismu. Také proto je kysané zelí základem kuchyně v celé střední Evropě. Když si tedy chcete v zimě dopřát výživový doping, musíte si naložit vlastní zelí, nebo je...