Zákaz shromažďování. Gastronomické podniky musely zavřít. Vinaři nemají kde prodávat. Počítají tak s více než třetinovými ztrátami. Nezachrání je ani svatomartinská vína.
Dlouho se báli o kvalitu hroznů. Nyní vinaři září blahem. Víno má vysokou přírodní cukernatost a bude chutnat i mlsnějším jazýčkům. Letošní svatomartinské bude vysoce kvalitní.
Svatomartinské slavnosti jsou pro chovatele hus vrcholem sezony. Přitom je to trend teprve posledního desetiletí, za který mohou hlavně vinaři a jejich mladá vína, neboť v restauracích se k mladým vínům podává právě svatomartinská...
Vinaři museli letošní produkci Svatomartinského přizpůsobit covidovým podmínkám a omezením, protože se nekonají tradiční gastronomické akce spojené s pitím vína. Ke značce se letos hlásí o třetinu vinařů méně.
Vinařský fond každoročně řeší přes deset případů, kdy odběratelé prodávají svatomartinské víno ještě před jedenáctým listopadem. Vinaři si chválí letošní ročník, náměstí zaplnily tisíce lidí.
Stovka vinařů začala nabízet svatomartinské víno netradičně o tři dny dříve. Podle obchodních řetězců porážejí v oblíbenosti mladého vína i francouzské vinaře.
Přes dva miliony lahví vína s označením svatomartinské zamíří na český trh. Díky výjimečně brzké sklizni slibují vinaři vyšší kvalitu, pochvalují si hlavně růžové.
Zájemci o tradiční svatomartinské menu si letos v restauracích připlatí. Nákupní cena hus je podle provozovatelů restaurací proti loňsku výrazně vyšší. Do zdražení se podle nich promítá také růst cen energií a dalších...
Restaurace v Brně přijímají objednávky na svatomartinské husy. Lidé si pro ně přijdou k výdejnímu okénku, nebo si je mohou nechat dovézt. Žádné speciality ale podniky nepřipravují.
Školy zavřené, restaurace zavřené, galerie a muzea zavřené. Koronavirus společenskému a kulturnímu životu v Praze příliš neprospívá. Že by to ale znamenalo, že Národní muzeum zeje nečinností a prázdnotou, tak tomu také není....
Svátek sv. Martina není jen příslibem zimy, ale i oslavou svatomartinského vína! A ani letos to nebude jiné. I když na různé slavnosti a košty můžete zapomenout, vychutnat si víno můžete i v pohodlí domova a s přáteli si ťuknout...
Restaurace od půlky října zavřené, na zahrádky je zima, a tak belgické restaurace mohou vařit pouze jídla pro odnos a rozvoz. Nebo ne? Důvtipný šéfkuchař z jihu Belgie přece jen podává jídlo ke stolu.
Senioři kupující si laciná jídla ve školních jídelnách nás mohou zruinovat, zoufají si restaurace a další stravovací provozovny v Česku. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) by jídelny neměly obědy...
V roce 2017 usilovalo o možnost používat známku Svatomartinské přes 430 vín, uspělo jich celkem 379 od 105 vinařů a vinařských firem, o čtyři více než v loňském roce. Svatomartinské se těší jako už každoročně velké oblibě....