„V České republice produkujeme třikrát více vepřového než hovězího masa. Drůbeží maso je druhé nejrozšířenější s mírným odstupem po vepřovém mase,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
„V České republice se vyprodukuje nejvíce vepřového masa, kterého je vyrobeno třikrát více než hovězího masa. S mírným odstupem za vepřovým masem následuje produkce drůbežího masa. Výroby ostatních druhů mas jsou vzhledem k...
„Česká republika není soběstačná ve výrobě masa. Bez dovozu ze zahraničí by tuzemské masny vypadaly jako před rokem 1989. Na maso bychom stáli dlouhé fronty a museli bychom omezit jeho konzumaci,“ říká hlavní ekonom BHS...
„Nebýt dovozů masa z Polska, Nizozemska, Německa a Španělska, vypadala by česká řeznictví jako před rokem 1989. Česká republika není soběstačná v produkci masa a současné trendy nenasvědčují, že by se na tom v blízké...
„Koronavirová krize zcela vykolejila naše hospodářství. Z rostoucí ekonomiky se stala chřadnoucí. Zároveň došlo ke skokovému růstu zadlužení země. Tyto následky jsou srovnatelné s dopady menší války,“ říká hlavní ekonom...
„Investiční strategie pana Goxxe byla úspěšná jen v krátkém období, kdy povětšinou narůstala tržní kapitalizace kryptoměn. Určitě není vhodné ji napodobovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
„Výrazný růst státních investic pomáhá zmírňovat hospodářské problémy naší země. Bohužel však vede i k růstu schodku státního rozpočtu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
„Spotřební návyky Čechů se po Sametové revoluci výrazně proměnily. Lidé jedí více drůbežího masa, ovoce a zeleniny. Naopak byla omezena konzumace vepřového a hovězího masa,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
„V loňském roce zemřelo více Čechů, než se narodilo. Přesto naše země zaznamenala nejvyšší přírůstek obyvatelstva za posledních 11 let. Do naší země se hojně stěhovali Ukrajinci, Slováci a Rusové,“ říká hlavní ekonom...
V loňském roce se podařilo zastavit propad v produkci hovězího masa. Na jatkách bylo poraženo 236 600 kusů skotu, což představuje meziroční růst o 4,0 procenta.
Domácí výrobci roušek a respirátorů v současnosti vyrábí takové množství těchto ochranných pomůcek, že už je Česká republika soběstačná a nemusí se spoléhat na dovozy ze zahraničí.
„Češi jedí málo hovězího masa, protože je oproti vepřovému a drůbežímu masu cenově hůře dostupné. Stále přitom platí, že kdybychom maso přestali dovážet ze zahraničí, stála by se na něj fronta jako za minulého režimu...
Tuzemská biotechnologická firma Bene Meat Technologies se přiblížila k výrobě laboratorního masa pro psy a kočky. V několika zemích zažádá o certifikaci masa, které „pěstuje“ v malém bioreaktoru.
„Kvůli suchu je stále obtížnější krmit dobytek. Chovatelé proto ve zvýšené míře poráží býky či jalovice a navyšují výrobu hovězího masa. To krátkodobě umožňuje snižovat dovoz hovězího masa ze zahraničí. Z...
„Češi konzumují nejvíce vepřové maso. Díky cenové dostupnosti roste na oblibě drůbeží maso, naopak hovězího masa konzumujeme kvůli vysoké ceně relativně málo,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Pražský startup Bene Meat Technologies (BMT) získal evropské povolení k výrobě a prodeji kultivovaného masa pro psy a kočky. Výrobou umělého masa se ve světě zabývá několik firem.
„Argentina se potácí ve vážných ekonomických problémech. Pokud jí nepomůže Mezinárodní měnový fond, hrozí jí další bankrot,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
„Pravděpodobně budeme svědky umenšování západního vlivu na afghánskou ekonomiku. Prázdné místo zřejmě zaplní Čína a Rusko,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
„Pandemie koronaviru sebou přinesla synchronizovanou globální recesi. Ta propukla pod taktovkou vlád a bez předchozího varování,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.