V Polabí začala sklizeň raných brambor. Ty, které se během pondělí speciálním sklízecím strojem vydolovaly ze země, mohou být do 24 hodin na pultech obchodů po celé republice.
Sice jsme si museli trochu počkat, ale letošní brambory pomalu míří do obchodů. Čeští zemědělci zahájili sklizeň, počasí jim k ní udělalo podmínky o dva týdny později, než jsou zvyklí. Jako první se zákazníci tradičně...
„Bramborová krize se blíží ke svému konci. Do obchodů se postupně dostávají rané brambory, které utlumí skokový nárůst v cenách. Vysoké ceny zemědělských výrobků jsou ovlivněny špatnou úrodou. Ukazuje se, že české...
Sklizeň českých raných brambor vypukla. Oproti loňskému roku nedošlo k jejich výraznému zdražení, za kilo opět zaplatíme okolo 30 korun. Ale pozor! Stejně jako loni bude tuzemských nedostatek.
Brambory v březnu meziročně podle údajů Českého statistického úřadu zdražily o necelou pětinu na 16,81 koruny za kilogram. V současnosti se začínají prodávat nové rané brambory z jižních států jako Egypt, následovat bude...
Základ bramborového salátu je jasný: domácí majonéza, zelenina a brambory. Jak ale vybrat ty nejlepší brambory? Vyznáte se ve varných typech? A víte, co jsou rohlíčky nebo brambory Annabelle?
Ukrajinské jednotky se zmocnily ruské polní kuchyně. A nestačily zírat! Rusové mají podle všeho doslova hororovou dietu. Součástí jejich jídelníčku jsou pouze brambory, cibule a kyselé okurky. Rusové měli již dříve žádat o...
Říká se jim také sladké brambory a pomalu se vtírají i do české moderní kuchyně. Kdo se chce blýsknout a ohromit hosty, připraví z nich pyré nebo je upeče v troubě.
Základ každé správné pizzy i spousty omáček na těstoviny – rajčata jsou klíčový prvek tradiční italské kuchyně. Tradice to však není zdaleka tak stará, jak by si našinec mohl myslet, takový renesanční autor Dante se pizzou...
Záměrem 8.ročníku listopadové kampaně „Týden rané péče“ je zejména rozšíření povědomí o rané péči. Raná péče je služba, která pomáhá rodinám překonávat těžké situace při výchově dítěte s postižením. Cílem...
K české kuchyni pivo patří nejen jako prostředek ke spláchnutí vepřo knedlo zela nebo k zahnání žízně, ale také jako někdy zbytečně opomíjená ingredience. Využít ho přitom můžete jak při přípravě polévek či omáček, tak...
Vypadají trochu jako brambory, ale brambory to nejsou. Batáty jsou doma v tropech a subtropech a jejich výrazná barva vás možná zatím v regálech obchodů spíše odrazovala. Ale když se osmělíte a pozvete je do své kuchyně, už nikdy...
ROZHOVOR „Ježíšmarjá, my sem vozíme brambory z Egypta,“ žasne herec Jan Kuželka. Připomíná, že dříve jsme byli bramborářská velmoc. „Rajčata jak z umělé hmoty, jablka z Polska…“ chytá se za hlavu. Prozradil, co si myslí...
Nůž je pýchou každého vášnivého kuchaře, víte však, jak vládce kuchyně správně opečovávat, aby jeho čepel byla stále ostrá a nůž dlouho vydržel? Podívejte se do naší galerie!
Restauratéry tíží vysoké nájmy, energie a nedostatek lidí. Problémy by jim měl vyřešit trend, který přichází ze Západu. Podle kuchaře Martina Staňka je totiž budoucnost ve zmenšování restauračních kuchyní.
Martin Jiskra, tedy majitel a šéfkuchař Zájezdního hostince U Jiskrů v Kbelnici u Strakonic, se stal historicky prvním držitelem ocenění Nositel tradic české kuchyně.