Vědci přišli s tvrzením, že některé druhy zeleniny podstatně snižují riziko mozkové příhody, a to zejména u starších žen. Konkrétně se jedná o brokolici, květák, růžičkovou kapustu, kadeřávek, čínské zelí a vodnici.
Hostem Rozstřelu po Skypu byl molekulární genetik z Akademie věd Jan Pačes. V rozhovoru hovořil o riziku koronavirových mutací. Vědci sledují vedle britské, jihoafrické a brazilské varianty i další mutace, které by mohly být ještě...
Růžičkovou kapustu naše babičky považovaly za královnu zimní zeleniny. Je totiž odolná proti menším mrazům, proto vydrží na záhonu i přes zimu. Pokud si jí vypěstujete více, nemusíte tedy řešit složité skladování. Podle...
Cítíte se jako povadlá kytka? Vyrazte do zahrady na čerstvý vzduch a cestou zpátky nasbírejte pár listů kadeřávku, růžičkovou kapustu a pór. Obsahují spoustu céčka, které teď vaše tělo ocení. Důležitý vitamín ale hravě...
Pokud se vám při chuti kapusty zkřiví obličej, nejste sami. Vědci zjistili, že nenarozeným dětem se při kontaktu s chutí kapusty kadeřavé v děloze zkřiví obličej do plačtivého výrazu. Informoval o tom list The Guardian s odkazem...
Je čas na opatrný optimismus. Zima ale není u konce, chřipková epidemie teprve přijde, říká molekulární genetik Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Situací okolo koronaviru zamíchají ještě Vánoce, kdy se podle něj...
I když o sobě říká, že je jen „dělníkem vědy“, patří k velmi úspěšným českým vědcům, kteří se prosadili v zahraničí. Molekulární biolog a genetik Michal Gaži (44) už šestnáct let žije a pracuje v Americe, z toho...
Existuje gen lidství? Dá se z hlediska genetiky popsat „typický Čech“? Máme v genech zapsanou
délku života? I to jsme probírali s molekulárním
genetikem Janem Pačesem z Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Popisuje i to, jak...
Říká se mu „česká nobelovka“. Nejvýznačnější české vědecké ocenění, Národní cenu vlády Česká hlava, převzal v neděli 25. listopadu rostlinný genetik z Ústavu experimentální botaniky AV ČR Jaroslav Doležel. Byl členem...
Možná tu situaci dobře znáte: saháte po balíčku chipsů, i když je běžně nevyhledáváte, přisolujete oběd, zatímco ostatní u stolu jsou s chutí spokojeni. Důvodů, které vězí za zvýšenou chutí na slané, může být hned...