Houbařská sezona je díky příznivému počasí v plném proudu. Lesy okupují lidé, kteří nerozumí houbám. Sbírají i nejedlé a jedovaté druhy, zůstává po nich nepořádek.
„Říká se, že Češi jsou národem kutilů. Taky se teda říká, že jsou národem
houbařů, muzikantů, pejskařů, trampů, chalupářů… no zkrátka, Češi
jsou národem takřka čehokoli,“ píše Dominik Landsman.
Houbařská sezóna je v plném proudu, to ale znamená, že přibývá případů otrav. Máme pro vás proto seznam nebezpečných hub a jejich jedlých protějšků. Pozor ale, ať je nezaměníte! Někdy jsou si až po čertech podobné.
Počasí přeje houbařům. Do lesa tak vyrážejí nejen náruživí sběratelé, ale i ti sváteční. A ti mohou snadno zaměnit jedovatou houbu za jedlou. Nebezpečí vám ale hrozí, i pokud je špatně tepelně upravíte nebo přehlédnete...
„Češi jsou nejvíce odíraným národem v Evropě,“ shrnul ekonom Lukáš Kovanda. „Češi drží pusu a krok,“ prohlásil Kovanda, a to v souvislosti s analýzou dat z OECD a Světové banky, kdy na X sdílel procentuální údaje zemí EU...
Kolik jedlých hub najdete na Šumavě? Na kterém stromě roste troudnatec pásovaný? A jak rozšířené je vlčí mléko červené (Lycogala epidendrum)? Odpovědi na tyto otázky poskytuje nový web www.houby-bez-hranic.eu.
Košík plný hub hraje všemi barvami. Není to nádhera? A všechny jsou jedlé. Na květy lesa vyrazil amatérský mykolog Robert Hanzlík (46) z Prahy. Blesku popsal, jak holubinky poznat.
Houbařská sezóna je v plném proudu. Lesy jsou plné, ale přibývá i případů otravy z hub. Lidé mohou v této době naleznout i nejjedovatější houbu v Česku, muchomůrku zelenou. Tu si sběratelé často pletou s mladými...
Sám o sobě říká, že je nadšený houbolog a rád děla osvětu o všech zajímavých druzích hub, nejen o těch, které Češi běžně ve velkém sbírají. Jaroslav Malý (51) založil mykologický kroužek v Mělníku a je členem České...
Když v Chebu a okolí potřebují lidé poradit ohledně jedlých či nejedlých darů lesa, většinou míří za Jiřím Pošmurou, zakladatelem a dlouholetým předsedou Mykologického klubu Slavkovský les.
Rostou? Určitě je to jedna z nejčastější letních otázek. Češi jsou národem houbařů a správná odpověď se nevyvažuje zlatem, ale košíkem hřibů. Odpověď na klíčovou otázku se letos rozhodl hledat i Český hydrometeorologický...
Češi jsou na špici v chovu včel. Letošní chladný květen a červen ale tvrdě zasáhly produkci medu. Podle včelařů hrozí nejhorší sezona za posledních 50 let, ceny jdou nahoru v řádu desetikorun za kilogram medu.
Místo v moři se letos Češi „koupou“ v lese. Fenomén, kdy je nejen zdrojem, dřeva, borůvek a hub, ale i místem k fyzické a duševní regeneraci, dorazí i do Česka, myslí si Róbert Marušák, děkan Fakulty lesnické a dřevařské...
To, že jsou Češi národem kutilů, zřejmě nikoho nepřekvapí. Že se kutilství ale věnují nejvíce mladí od 18 do 34 let, to už rozhodně zajímavé je. Více než 70 procent mladách pak něco tvoří několikrát ročně. Každý druhý...
Víte, že existují faktory, kterých si můžete všímat, aby váš košík byl při cestě z lesa plný? Mykolog Michal Mikšík prozradil spoustu houbových zajímavostí! Jak dlouho si po dešti musíte počkat, než hříbek vyroste?